Als je verpakking gebruikt of je verstuurt aankopen naar klanten dan ontkom je niet aan het gebruik van  kartonnen dozen. Kartonnen dozen zijn de kers op de taart van de verpakkingsindustrie, maar ze omvatten eigenlijk veel meer dan je zo op het eerste gezicht zou zeggen.

Er zijn honderden verschillende doosstijlen gemaakt van karton waar dus waar moet je uit kiezen?

Wat voor doos?

De meeste dozen die je vandaag de dag tegenkomt, worden gemaakt van gegolfd karton. Golf karton is verkrijgbaar in die verschillen in kwaliteit, variërend in soortelijk gewicht en afwerking. In de meest elementaire vorm is golf karton gemaakt van drie lagen, een binnenste en buitenste voering, met een bord in het midden.

Er zijn drie primaire soorten golfkarton die je tegenkomt als het gaat om kartonnen dozen. Te beginnen met een enkele wand, dit is een laag bord dat is ingeklemd tussen twee vellen voeringbord. De dubbele muur, waarbij twee lagen zijn gelijmd aan drie lagen voeringbord. En de driedubbele muur, waarbij drie lagen zijn gelamineerd met vier voeringborden.

Dozen gemaakt van enkele en dubbele wand zijn de meest voorkomende en zullen de meeste verzend behoeften dekken. Driedubbele muren zijn voor echt zware toepassingen, dus je zult ze niet zo vaak tegenkomen.

Kwaliteit

De kwaliteit verwijst naar het gewicht, de kwaliteit en het type materiaal dat wordt gebruikt om het karton te maken. Je zult merken dat het gewicht van het karton meestal varieert van 125 gsm tot 300 gsm, afhankelijk van waarvoor het wordt gebruikt. Hoe zwaarder het karton, hoe sterker en duurzamer de doos zal zijn.

Veel fabrikanten maken tegenwoordig dozen die eigenschappen hebben die gelijk zijn aan een zwaarder materiaal, maar die minder wegen. Het is dus de moeite waard om te onthouden dat GSM (gram per vierkante meter) beschrijving niet het eigenlijke gewicht van het karton is, maar de prestatiekwaliteit aangeeft.

Hoe zit het met design?

Er zijn ook gestandaardiseerde ontwerpen waaruit je kunt kiezen. Deze worden bepaald door Fefco, de Europese federatie van golfkartonfabrikanten. De Fefco-code is het internationaal aangebrachte systeem voor gegolfd en massief verpakkingsontwerp. Het bevat het ontwerp van de meest gebruikte dozen met een codenummer dat aan elk ontwerp is toegewezen.

Hoe groot moet je doos zijn?

Een van de belangrijkste zaken die je moet weten is de grootte van de gewenste doos. Dit moet tegemoet komen aan de producten dat je inpakt. Om een ​​doos correct te meten, moet je de lengte, de breedte en vervolgens de diepte meten.

Wanneer je dit allemaal bepaalt hebt, dan is er nog maar één ding dat overblijft en dat is het uiterlijk van de doos. Om het een persoonlijk tintje te geven kun je de doos nog laten bedrukken met je logo. Als dat gebeurt is en de doos is ingepakt, dan is deze pas echt verzendklaar.