Veel mensen staan er niet bij stil hoeveel invloed de waterkwaliteit heeft op het huishouden. In grote delen van Nederland is het leidingwater vrij hard, wat betekent dat er relatief veel kalk in zit. Deze kalk kan op termijn voor verschillende ongemakken zorgen, van doffe kranen tot slecht werkende apparaten. Een waterontharder kan dat probleem verhelpen en brengt daarbij meer voordelen dan vaak gedacht.

De ongemakken van hard water zijn vaak pas merkbaar op de lange termijn

Hard water laat sporen achter, letterlijk. Kalkaanslag in de badkamer, op kranen en in keukenapparatuur komt veel voor. Het is niet alleen lastig schoon te maken, maar ook slecht voor de werking van apparaten zoals waterkokers, wasmachines en koffiezetapparaten. Door de ophoping van kalk gaan deze apparaten minder efficiënt werken en verbruiken ze meer energie.

Een manier om dit tegen te gaan is water ontkalken, zodat de hoeveelheid kalk in het leidingwater sterk vermindert en deze problemen worden voorkomen.

Wat een waterontharder precies doet, is eenvoudiger dan het lijkt

Een waterontharder haalt de kalkdeeltjes uit het water voordat het uit de kraan komt. Dit gebeurt meestal via een ionenwisselaar, waarbij calcium- en magnesiumionen worden vervangen door natriumionen. Het resultaat is zachter water dat geen kalkaanslag meer veroorzaakt.

Meer weten over het proces? Bekijk dan Hoe werkt een waterontharder? voor een duidelijke uitleg over hoe dit systeem functioneert in je woning.

De voordelen zijn voelbaar én zichtbaar in het hele huis

Met een waterontharder blijft het sanitair langer mooi, hoef je minder te schrobben en verbruik je minder schoonmaakmiddelen. Ook gaan apparaten die met water werken langer mee en blijft het energieverbruik lager. Daarnaast voelen huid en haar vaak prettiger aan na het douchen met zacht water, wat een extra comfort toevoegt aan het dagelijks leven.

Voor huishoudens die kalkaanslag willen voorkomen en op lange termijn geld willen besparen, is een waterontharder een praktische en duurzame oplossing.